pelletkazan.org fejléc

Pellet, a takarékos fűtőanyag. Akciós termékeink jelenleg beszerzés alatt!

A pellet, a fabrikett alternatív megoldását jelenti olyan otthonokban, ahol fontos, hogy automatizálható lehessen a fűtési rendszer.

Alapanyaga, a fafeldolgozó iparban keletkező forgács és fűrészpor vagy tüzelőanyag céljából termesztett növényi anyag, illetve mezőgazdasági melléktermék (szalma, különféle energianövények). Az alapanyagokat ledarálják és nagy nyomáson lepréselik A tömörített és préselt, méretre aprított homogén fűtőanyag, fűtőértéke igen magas. 1 kg fa pelletből kb 4,7-5,0 kWh energia szabadul föl. 1 m3 földgáz fűtőanyag kiváltásához kevesebb mint 2 kg pelletre van szükség.

pellet

A pelletdarabok széthullását a fában található lignin kötőanyag akadályozza meg, amely természetes vegyi anyagként biztosítja a sejtek keménységét, a stabilitást, illetve a fásodást. A jó pellet víztartalma nem haladja meg a 10%-ot, ami a mindössze negyede a tűzifa víztartalmának.

Megfelelő módon - nedvességtől elzárt helyen - történő tárolása esetén, minőségét korlátlan ideig megőrzi. Magas hatásfokú hasznosításuk pellet kazánok, pellet kályhák, és pellet kandallókban ajánlott.

Egy átlagos méretű pellet fűtési rendszerrel ellátott családi ház szezonális fűtéséhez 2-3 tonna pelletre van szükséges. Égése során keletkező szén-dioxid mennyisége megegyezik a fa növekedése során lekötött mennyiségével.

A jó minőségű pellet színe világos, mivel tiszta fából lett előállítva. Amennyiben barna foltok, szemcsék láthatók benne, ez arra utal, hogy a gyártás során kéreg anyag is került a tüzelőanyagba. Az ilyen minőségű pellet növeli a hamu és a salakanyag mennyiségét! Amennyiben a pellet alapanyagául szolgáló forgács, huzamos időn keresztül nem volt megfelelően tárolva, a pellet szürkülhet, bár ez minőségromlást nem okoz. Az elszíneződés, a természetes bomlási folyamat (gombásodás) eredménye is lehet, mivel a gomba kivonhatja a lignint és cellulózt. A nem megfelelő szárítási folyamatokkal az elszíneződés mellett, rugalmasságából is veszít a tüzelőanyag.

A szilárdság meghatározó a pellet sűrűsége és törmelék aránya szempontjából. A ledarálódási érték mutatja, hogy terhelés során milyen mennyiségű törmelék keletkezik. Ez az érték, minden esetben 2,3% alatt kell, hogy legyen. Nagyobb mennyiségű törmelék és por, csökkenti a fűtés üzembiztonságát és gátolja a szállító csiga működését. A hatékony égéshez nagy sűrűségre van szükség (>1,12 kg/dm3). A jó minőségű pellet, kézi morzsolásra nem porosodik, vízbe dobva elsüllyed, és nem színezi el a vizet (lassan oldódik)!

Méretek:átmérő: 6-10 mm, hosszúság: 10-30 mm

Energiatartalom:4,7-5,0 kWh/kg (16,9-18,0 MJ/kg)

Nedvességtartalom: 7-12%

Hamutartalom: kb. 0,5% (fa pellet)

Sűrűség:(ömlesztve): 650-700 kg/m3

Helyigénye: kb. 1,5 m3/t

Kiszerelési tömege: 640-680 g/liter

Nedvességre érzékeny, amennyiben víz éri, könnyen felveszi azt és szétesik.

Összehasonlítás más fűtőanyagokkal:

1 m3 ömlesztett fa-apríték = 0,28 m3
1 m3 földgáz = 2 kg pellet

A pellet égése során kevés (0,5-1 kg) salakanyag keletkezik, ezért ritkán szükséges a kazán salaktálcáját takarítani.

Kereskedelmi forgalmazása

Az elkészült tüzelőanyag darabok a vásárlói igények szerint 15-25 kg-os, vagy 1m3-es big-bag zsákokban, illetve ömlesztett kiszerelésben kerülnek a forgalmazókhoz. A kisebb zsákos kiszerelések költsége nagyobb, de mozgathatóságuk egyszerűbb. A kisebb zsákos kiszerelések elsősorban azoknál a felhasználóknál ajánlott, akik a pellett fűtést, kizárólag kiegészítő, rásegítő fűtésként alkalmazzák (pl. pelletkandallók).

A big-bag pellett kiszerelés jóval gazdaságosabb a kisebb zsákoknál, bár az 500-1000 kg-os zsákok gépi mozgatást igényelnek. Elsősorban nagy felhasználók, intézmények, üzemek által kedvelt kiszerelés, mivel a gépi erő állandóan rendelkezésre áll.

Az ömlesztett pellet tüzelőanyag, a tüzelőfához hasonlóan szállítható platós vagy konténeres teherautón, de szállításkor ügyelni kell, a víztől fedett szállítótérre! A fel és lerakást általában túlnyomású levegős szállítással végzik. Az ömlesztett tüzelőanyag a leggazdaságosabb és leginkább környezetkímélő kiszerelés.

Ügyfélszolgálat

kapcsolatTovábbi információkért:
szilagyiferenc79
@gmail.com
További rendelési és termékinformációkért, illetve szaktanácsadásért!
Legnépszerűbb cikkeinkből...

megtakaritás pellettelMegtakarítás pellet kazánnal!
Tudja meg hozzávetőlegesen mennyit spórolhat a pellet tüzeléssel, és egy modern pellet kazánnal!
mi a pelllet?Mi a pellet?
Néhány hasznos információ a pellet tüzelőanyagok gyártásáról és felhasználásának lehetőségeiről...
pellet fűtésPellet tároló tartály
Az automatikus pellet adagoló tároló tartályainak tulajdonságai és különféle méretei
puffer tartályok pellet kazánhozPuffer tartály pellet kazánhoz
Hogyan teheti még gazdaságosabbá a tüzelést? Állítson elő használati meleg vizet otthona számára pellet kazánnal!