pelletkazan.org fejléc

Információk a pellet gyártási folyamatáról! Most megtudja, hogy miért is hibátlan tüzelőanyag!

Mivel a pellet tüzelőanyagok nedvességtartalma nem haladhatja meg a 10%-ot, a gyártási célokra felhasznált alapanyagokat - amennyiben meghaladják ezt az értéket - gondosan szárítani kell. Kisebb feldolgozandó anyagmennyiséghez, szalagos biomassza szárítót, nagyobb (700 kg/órát meghaladó) mennyiség esetén, dobszárítót alkalmaznak. 14-15%-ot nedvességtartalomnál a pelletálás lehetetlen, ezért a szárítás kiemelten fontos szerepet játszik, mind a pellet minőségét, mind a gyártási folyamatot tekintve. Az alapanyagok nedvességtartalma befolyásolja az előállítás energiaigényét is, melyet célszerű szintén megújuló energiahordozók (fa aprítékok és más biomasszák) felhasználásával megoldani, illetve újrahasznosítani a szárítási fázis során felszabaduló vízgőzt.

A pelletgyártás alapanyagai sok esetben tartalmazhatnak szennyezőanyagokat (kövek, fémek, hulladék anyagok), melyeket a gyártási fázisokat megelőző - alapanyag tisztítás során- el kell távolítani. A tisztítást, mágneses illetve egyéb leválasztók alkalmazásával végzik. Amennyiben újrahasznosított fa alapanyagot használnak fel a pelletgyártáshoz, a tisztítási folyamatokra gondosan ügyelni kell. A tisztított alapanyagokat ?bemenő méretüktől függően ? egy vagy két fázison át finomítják. A finomított őrlemények egy porleválasztón vagy ciklonon keresztül jutnak ideiglenes tárolójukba. A heterogén összetételű és egységméretű pellet alapanyagok darálásával kialakítható az ideális 0,5-1,5mm-es szemcseméret, amely a tüzelőanyag gyártáshoz kell.

A préselést megelőzően kb 70?C-os vízpermettel, 1-2 tömegszázaléknyi vizet adnak a keverékhez. A víz magas hőmérséklete biztosítja, hogy a fa lignintartalma fásodásért felelős természetes kötőanyag) felszabaduljon, és stabilizálja a tüzelőanyag részecskéit. Az előkészített alapanyag, a tisztítási és finomítási folyamatok után pelletáló gép préstestébe kerül. Az alapanyagot görgők préslik át a pellet matrica lyukain.

A pelletáló géppel frissen gyártott (kissé képlékeny) tüzelőanyagok hőmérséklete nagyon magas. A pellet hűtéséhez ellenáramú levegős hűtőrendszereket használnak, melyek a lassú lehűlés során stabilizálják a pelletdarabok szilárdságát, és csökkentik a porképződést. Fontos a lassú lehűlés, mivel a hirtelen hőmérséklet-változás minőségromlást eredményezne. Ezt követően a környezet hőmérsékletű pelletet szétterítik egy rázóasztalon, és a gyártás során rárakódott portól letisztítják. A tisztított pelletdarabokat ömlesztve vagy kg-os egységcsomagolásokban készítik elő a szállításra. A leválasztott tiszta port természetesen újrahasznosítják a következő pelletgyártási folyamatban.

Ügyfélszolgálat

kapcsolatTovábbi információkért:
szilagyiferenc79
@gmail.com
További rendelési és termékinformációkért, illetve szaktanácsadásért!
Legnépszerűbb cikkeinkből...

megtakaritás pellettelMegtakarítás pellet kazánnal!
Tudja meg hozzávetőlegesen mennyit spórolhat a pellet tüzeléssel, és egy modern pellet kazánnal!
mi a pelllet?Mi a pellet?
Néhány hasznos információ a pellet tüzelőanyagok gyártásáról és felhasználásának lehetőségeiről...
pellet fűtésPellet tároló tartály
Az automatikus pellet adagoló tároló tartályainak tulajdonságai és különféle méretei
puffer tartályok pellet kazánhozPuffer tartály pellet kazánhoz
Hogyan teheti még gazdaságosabbá a tüzelést? Állítson elő használati meleg vizet otthona számára pellet kazánnal!